Grlić materice - Prekanceroze (CIN I, II, III)

GRLIĆ MATERICE

PREKACEROZE - CIN I, II, III

Uzrok

Danas slobodno možemo reći da je karcinom grlića materice polno prenosiva bolest čiji je glavni uzročnik HPV infekcija. Ona je nesumnjivo glavni, ali ne i jedini faktor. Neophodno je postojanje i određenog dopunskog kofaktora (hronična infekcija) koji treba da omoguće prodor HPV virusa u grlić materice.

Najveći procenat lekara, a i samih pacijenata, HPV infekciju vezuje za samo 4 tipa HPV virusa. To su nisko rizični 6 i 11 i visoko rizični 16 i 18. Opet dolazimo do sasvim drugačije realnosti, a koja kaže da danas genitalno-analnu regiju inficira najmanje 70 HPV tipova gde spada i veći broj niskorizičnih, ali i veliki broj srednje i visoko rizičnih, koji su jednako odgovorni za prekanceroze (CIN I, II, III) i sam karcinom sa istim rizikom kao tipovi 16 i 18.

Ono što odgovorno tvrdim je da u 70% imamo mešanu HPV infekciju (nisko i visoko rizični). Još jedna surova istina koja nameće još više odgovornosti.

dr Igor Jeremić

Način prenošenja

Dovoljan je samo jedan nezaštićen odnos sa HPV pozitivnom osobom za prenos HPV infekcije. Muškarci su u 80% slučajeva nosioci i prenosioci HPV infekcije, a da nemaju nikakve simptome (kondilome).

Danas je HPV (humani papiloma virus) infekcija kod mladih devojaka, počevši već sa 15 godina starosti, postala naša surova realnost. Naravno, sa tom realnošću se moramo boriti, a nikako je olako posmatrati ili još gore neozbiljno shvatati.

Mešana HPV infekcija je gotovo sigurno prisutna. Neblagovremena dijagnostika, oslanjanje na PAPA test bez kolposkopije, praćenje promena - sve to obično vodi do teških prekanceroza tipa CIN II i III u 17. ili 20. godini života.

Pročitajte više: Put ka pravoj dijagnostici
Galerija slučajeva - 15 godina iskustva

UPOZORENJE: fotografije eksplicitno prikazuju tok lečenja.

Pogledajte

Sve informacije o terminima i u vezi intervencija kod dr Igora Jeremića u vezi ginekologije i dermatohirurgije možete dobiti na telefon ordinacije u BEOGRADU: 063 463 671; 011 409 36 71 (zakazivanje BEOGRAD).

Radno vreme ordinacije Jeremić je ponedeljkom, četvrtkom i petkom od 9 do 17h.

Sve informacije o samim intervencijama možete dobiti i preko kontakt forme ispod ili nas zapratite na Facebook-u ili Instagramu

Do nas možete doći sledećim linijama gradskog prevoza:
Autobusi: 33, 47, 48
Tramvaji: 9, 10, 14

 
Adresa BEOGRAD
Ordinacija Jeremić,
Vojvode Stepe 178
(zgrada City marketa)


Telefon BEOGRAD
+381 63 463 671 (9 - 18 h)


Email ordinacijai.jeremic@yahoo.com
Stop raku grlića materice Stop raku grlića materice