HUMANI PAPILOMA VIRUS - KONDILOMI

HUMANI PAPILOMA VIRUS

KONDILOMI

Istine i zablude

Prva zabluda je da se kondilomi prenose ne samo seksualnim putem već i preko veša, bazena, WC šolje, depilacijom i zbog pada imuniteta.

ISTINA JE: Kondilomi se prenose isključivo seksualnim putem, pri čemu je samo jedan nezaštićen odnos sa HPV pozitivnom osobom dovoljan za prenos HPV infekcije. Muškarci su u 80% slučajeva nosioci i prenosioci HPV infekcije, a da kod sebe nemaju nikakve simptome (kondilome).

Razlog za to je veća otpornost muškaraca i mikrotraume koje se češće prave kod žena u toku seksualnog odnosa (ulaz u vaginu i sluzokoža malih usana) i to su ulazna mesta za HPV infekciju.

Napominjemo da se kondilomi ne dobijaju zbog pada imuniteta već zbog HP virusa, a da loš imunitet utiče na brzinu napredovanja i težinu kliničke slike.

Druga zabluda je da kad mlada devojka ima samo jednog partnera ili joj je to prvi partner koji nema simptoma – sigurno neće dobiti HPV infekciju.

ISTINA JE i često se dešava da kod mladih devojaka sa prvim nezaštićenim odnosom i gubljenjem nevinosti dođe do prenosa HPV infekcije. Razlog je HPV pozitivan muškarac kome to nije prva partnerka i prvi odnos, pa samim tim je imao prilike da od drugih partnerki dobije HPV infekciju i time postaje u velikom procentu asimptomatski prenosilac. U tim slučajevima organizam mlade devojke je apsolutno nepripremljen, što rezultira brzim širenjem HPV infekcije. Inkubacioni period je jako kratak kod mladih devojaka i ide često od samo 3 nedelje do 3 meseca. Vrlo često se susrećemo sa slikom difuzne HPV infekcije gde vidimo kondilome i na koži velikih usana, perianalno, analno, na zidovima vagine, a vrlo često i na samom grliću.

Treća zabluda je da se za kondilome vezuje samo njihovo vidljivo postojanje na koži genitoanalne regije kao jasno vidljive irasline.

ISTINA JE da dijagnostikovanje kondiloma u ovoj fazi predstavlja odmaklu fazu HPv infekcije koja je uveliko prisutna i na sluzokoži malih usana, vagine i samom grliću.

Zato je bitno znati da se kondilomi moraju dijagnostikovati u početnoj fazi. Obično se tada i prave propusti u dijagnostici. Prvo se početne faze kondiloma pojavljuju na sluzokoži malih usana i ulazu u vaginu. Normalno je sluzokoža malih usana glatka. U slučaju HPV infekcije ona je neravna sa sitnim perlastim ispupčenjima koja se jasno vide kolposkopskim pregledom i predstavljaju rezervoar HPV infekcije odakle se virus dalje i širi.

Četvrta zabluda je da kad devojka ima kondilome ne treba obratiti pažnju na grlić materice i raditi kolposkopiju, jer je PAPA test dovoljan ako je dobar.

ISTINA JE da su muškarci u 70% slučajeva nosioci niskorizičnih, srednje i visokorizičnih tipova HP virusa, što pored rizika od kondiloma vodi i do promena na grliću materice sa posledičnim nastankom prrekanceroza. Promene na grliću mnogo brže napreduju kod mladih devjaka koje nisu rađale i koje prvi put dolaze u kontakt sa HP virusom. PAPA test u najvećem broju slučajeva ne samo da ne otkriva početnu HPV infekciju i kondilome, već je u 60% slučajeva normalan i kod teških prekanceroza (CIN II, III).

Peta zabluda je u vezi kondiloma u trudnoći, koja se odnosi na činjenicu da se kondilomi u trudnoći ne trebaju skidati, već da se sačeka kraj porođaja bez obzira u kom su stadijumu kondilomi.

ISTINA JE da se kondilomi u trudnoći mnogo brže šire i napreduju zbog izmenjenog imunološkog stanja trudnice što doprinosi da se kondilomi i HPV virus proširi vrlo brzo na vaginu i grlić.

Opasno je što se u velikom broju radi o mešanoj HPv infekciji koja u može biti jako opasna po dete u samom aktu porođaja. Dešava se da kada dete prolazi kroz porođajni kanal aspirira tečnost u kojoj se nalazi HPV virus i samim tim dolazi do infekcije deteta. Kao posedicu toga imamo pojavu polipa na larinksu kod dece do 10 godine života koja može imati i fatalni ishod. Prema tome, kondilomi u trudnoći se moraju uklanjati bez obzira na starost trudnoće i proširenost kondiloma. Nije dobro čekati kraj trudnoće za terapiju i poroditi se Carskim rezom, jer na taj način će se kondilomi i HPV infekcija jako proširiti do primene terapije.

Pročitajte više: Kondilomi:
Uzročnik / Način prenošenja / Izgled
Galerija slučajeva - 15 godina iskustva

UPOZORENJE: fotografije eksplicitno prikazuju tok lečenja.

Pogledajte

Bez obzira na veličinu, tehnikom dr Jeremića uklanja se cela promena. Svaka intervencija dr Jeremića završava se beskrvnim poljem. To je razlog zašto je oporavak nakon radiotalasne LOOP excizije brz i bez komplikacija u vidu krvarenja, infekcije i bolova.

Pogledajte kako se radiotalasnom tehnikom, bez krvi i ožiljka, skidaju mladeži za 30 sekundi.

Pogledajte kako se za svega par sekundi, radiotalasno metodom, slidaju mladeži, bradavice i keratoze. Istine i zablude koji mladeži smeju da se skidaju, a koji ne.

Sve informacije o terminima i u vezi intervencija kod dr Igora Jeremića u vezi ginekologije i dermatohirurgije možete dobiti na telefon ordinacije u BEOGRADU: 063 463 671; 011 409 36 71 (zakazivanje BEOGRAD).

Radno vreme ordinacije Jeremić je ponedeljkom, četvrtkom i petkom od 9 do 17h.

Sve informacije o samim intervencijama možete dobiti i preko kontakt forme ispod ili nas zapratite na Facebook-u ili Instagramu

Do nas možete doći sledećim linijama gradskog prevoza:
Autobusi: 33, 47, 48
Tramvaji: 9, 10, 14

 
Adresa BEOGRAD
Ordinacija Jeremić,
Vojvode Stepe 178
(zgrada Aroma marketa)


Telefon BEOGRAD
+381 63 463 671 (10 - 18 h)


Email ordinacijai.jeremic@yahoo.com
Stop raku grlića materice Stop raku grlića materice