HUMANI PAPILOMA VIRUS - KONDILOMI

HUMANI PAPILOMA VIRUS

KONDILOMI

Istine i zablude

Prva zabluda je da se kondilomi prenose ne samo seksualnim putem već i preko veša, bazena, WC šolje, depilacijom i zbog pada imuniteta.

ISTINA JE: Kondilomi se prenose isključivo seksualnim putem, pri čemu je samo jedan nezaštićen odnos sa HPV pozitivnom osobom dovoljan za prenos HPV infekcije. Muškarci su u 80% slučajeva nosioci i prenosioci HPV infekcije, a da kod sebe nemaju nikakve simptome (kondilome).

Razlog za to je veća otpornost muškaraca i mikrotraume koje se češće prave kod žena u toku seksualnog odnosa (ulaz u vaginu i sluzokoža malih usana) i to su ulazna mesta za HPV infekciju.

Napominjemo da se kondilomi ne dobijaju zbog pada imuniteta već zbog HP virusa, a da loš imunitet utiče na brzinu napredovanja i težinu kliničke slike.

Druga zabluda je da kad mlada devojka ima samo jednog partnera ili joj je to prvi partner koji nema simptoma – sigurno neće dobiti HPV infekciju.

ISTINA JE i često se dešava da kod mladih devojaka sa prvim nezaštićenim odnosom i gubljenjem nevinosti dođe do prenosa HPV infekcije. Razlog je HPV pozitivan muškarac kome to nije prva partnerka i prvi odnos, pa samim tim je imao prilike da od drugih partnerki dobije HPV infekciju i time postaje u velikom procentu asimptomatski prenosilac. U tim slučajevima organizam mlade devojke je apsolutno nepripremljen, što rezultira brzim širenjem HPV infekcije. Inkubacioni period je jako kratak kod mladih devojaka i ide često od samo 3 nedelje do 3 meseca. Vrlo često se susrećemo sa slikom difuzne HPV infekcije gde vidimo kondilome i na koži velikih usana, perianalno, analno, na zidovima vagine, a vrlo često i na samom grliću.

Treća zabluda je da se za kondilome vezuje samo njihovo vidljivo postojanje na koži genitoanalne regije kao jasno vidljive irasline.

ISTINA JE da dijagnostikovanje kondiloma u ovoj fazi predstavlja odmaklu fazu HPv infekcije koja je uveliko prisutna i na sluzokoži malih usana, vagine i samom grliću.

Zato je bitno znati da se kondilomi moraju dijagnostikovati u početnoj fazi. Obično se tada i prave propusti u dijagnostici. Prvo se početne faze kondiloma pojavljuju na sluzokoži malih usana i ulazu u vaginu. Normalno je sluzokoža malih usana glatka. U slučaju HPV infekcije ona je neravna sa sitnim perlastim ispupčenjima koja se jasno vide kolposkopskim pregledom i predstavljaju rezervoar HPV infekcije odakle se virus dalje i širi.

Četvrta zabluda je da kad devojka ima kondilome ne treba obratiti pažnju na grlić materice i raditi kolposkopiju, jer je PAPA test dovoljan ako je dobar.

ISTINA JE da su muškarci u 70% slučajeva nosioci niskorizičnih, srednje i visokorizičnih tipova HP virusa, što pored rizika od kondiloma vodi i do promena na grliću materice sa posledičnim nastankom prrekanceroza. Promene na grliću mnogo brže napreduju kod mladih devjaka koje nisu rađale i koje prvi put dolaze u kontakt sa HP virusom. PAPA test u najvećem broju slučajeva ne samo da ne otkriva početnu HPV infekciju i kondilome, već je u 60% slučajeva normalan i kod teških prekanceroza (CIN II, III).

Peta zabluda je u vezi kondiloma u trudnoći, koja se odnosi na činjenicu da se kondilomi u trudnoći ne trebaju skidati, već da se sačeka kraj porođaja bez obzira u kom su stadijumu kondilomi.

ISTINA JE da se kondilomi u trudnoći mnogo brže šire i napreduju zbog izmenjenog imunološkog stanja trudnice što doprinosi da se kondilomi i HPV virus proširi vrlo brzo na vaginu i grlić.

Opasno je što se u velikom broju radi o mešanoj HPv infekciji koja u može biti jako opasna po dete u samom aktu porođaja. Dešava se da kada dete prolazi kroz porođajni kanal aspirira tečnost u kojoj se nalazi HPV virus i samim tim dolazi do infekcije deteta. Kao posedicu toga imamo pojavu polipa na larinksu kod dece do 10 godine života koja može imati i fatalni ishod. Prema tome, kondilomi u trudnoći se moraju uklanjati bez obzira na starost trudnoće i proširenost kondiloma. Nije dobro čekati kraj trudnoće za terapiju i poroditi se Carskim rezom, jer na taj način će se kondilomi i HPV infekcija jako proširiti do primene terapije.

Pročitajte više: Kondilomi:
Uzročnik / Način prenošenja / Izgled
Galerija slučajeva - 15 godina iskustva

UPOZORENJE: fotografije eksplicitno prikazuju tok lečenja.

Pogledajte

Sve informacije o terminima i u vezi intervencija kod dr Igora Jeremića u vezi ginekologije i dermatohirurgije možete dobiti na telefon ordinacije u BEOGRADU: 063 463 671; 011 409 36 71 (zakazivanje BEOGRAD).

Radno vreme ordinacije Jeremić je ponedeljkom, četvrtkom i petkom od 9 do 17h.

Sve informacije o samim intervencijama možete dobiti i preko kontakt forme ispod ili nas zapratite na Facebook-u ili Instagramu

Do nas možete doći sledećim linijama gradskog prevoza:
Autobusi: 33, 47, 48
Tramvaji: 9, 10, 14

 
Adresa BEOGRAD
Ordinacija Jeremić,
Vojvode Stepe 178
(zgrada City marketa)


Telefon BEOGRAD
+381 63 463 671 (9 - 18 h)


Email ordinacijai.jeremic@yahoo.com
Stop raku grlića materice Stop raku grlića materice